سجاد غرقی، عضو کمیسیون معادن اتاق بازرگانی تهران میگوید صادرات مواد معدنی ایران در سه ماه منتهی به آبان ماه امسال به نسبت مدت مشابه در سال قبل در حوزههای مختلف از ۴۰ تا ۱۰۰ درصد کاهش یافته است.
سال ۹۸ سهم بخش معدن وصنایع معدنی ۲۵ درصد ارزش صادرات غیرنفتی بود و در بخش تولیدات هم روند افزایشی داشتیم. او میزان استخراج مواد معدنی پارسال را بیش از ۴۱۰ میلیون تن ذکر کرد و گفت: سال ۹۷ میزان استخراج مواد معدنی ۳۸۰ تا ۳۸۵ میلیون تن بود و انتظار میرود در سال ۹۹ رشد حداقل ۲۰ درصدی را در این زمینه داشته باشیم.
رئیس انجمن تخصصی معادن خراسان رضوی با اشاره به خام فروشی بعضی مواد معدنی گفت: در مورد بعضی مواد معدنی نبود تکنولوژی باعث میشود که ماده معدنی به صورت خام صادر شود.
حسین حسینزاده: درخصوص مشکلات حوزه معدن استان خراسان رضوی اظهار کرد: در چند سال گذشته موضوع جلوگیری از خام فروشی توسط مقام معظم رهبری مطرح شده و مسئولین تلاش کردند تا این مساله رفع شود. در گذشته خام فروشی مواد معدنی بسیار انجام میشد، برای جلوگیری از این مساله راهکارهایی از جمله وضع عوارض بر صادرات مواد معدنی خام صورت گرفت. فرآوری مواد معدنی ارزش افزوده خوبی ایجاد کرده و باعث میشود تا عوارض صادراتی زیادی برای آن پرداخت نشود.
نایب رئیس انجمن صادرکنندگان مواد معدنی علت این وضعیت را تصمیم اخیر وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) مبنی بر دریافت ۲۵ درصد عوارض از مواد خام معدنی صادراتی عنوان کرده است.
مصوبه افزایش ۲۵ درصدی عوارض مواد معدنی شهریور ماه امسال برای اجرای از ابتدای مهر به گمرک جمهوری اسلامی ابلاغ شد. خبرگزاری ایلنا یکشنبه ۱۳ آبان به نقل از سجاد غرقی نوشت با این تصمیم صادرات مواد معدنی در نیمه دوم امسال با “افت وحشتناکی” روبرو خواهد شد.
صادرات مواد معدنی را نمیتوان تنها با شعار عملی کرد و انتظار موفقیت در این زمینه را داشت، معدن قرار است یکی از راههای خروج از صادرات تک محصولی، یعنی نفت باشد. معدنی که تنوع زیادی در ایران دارد، اما هنوز هم مسائل و مشکلات پیش روی آن زیاد است. مشکلاتی که به اعتقاد بخش خصوصی مقادیر قابل توجهی از آن با حمایت دولت مرتفع میشود.
به باور اکثر اندیشمندان حوزه اقتصادی، یکی از مهمترین بخشهای تاثیرگذار در اقتصاد کشور، معدن و صنایع معدنی است. همانگونه که میدانیم ایران یکی از 10 کشور مهم دارای ذخایر معدنی در دنیا است و سالهای سال مواد معدنی برای تولید و استخراج دارد، اما باوجود همه این ذخایر بسیار غنی معدنی و پتانسیل اقتصادی کشور بهواسطه معادن، تاکنون نتوانستهایم برداشت مناسبی از ذخایر معدنی خود داشته باشیم و سهم صادرات مواد معدنی در تولید ناخالص داخلی کشور بسیار اندک است.
تحریم خارجی
در تحریمهای جدید به طور مشخص نام حدود بیست شرکت فعال در حوزه معدن و فلزات جمهوری اسلامی نیز اعلام شده است. سجاد غرقی ۲۱ دی به پایگاه خبری اتاق ایران گفته از آنجا برخی صنایع مانند فولاد قبلا هم تحریم بودهاند تحریمهای جدید تاثیر چندانی ندارند اما “مشکل اساسی” نام بردن و قرار دادن شرکتها در فهرست تحریمها است.
تحریم داخلی
بیژن پناهیزاده، معاون خانه صنعت ، معدن و تجارت ایران ۲۴ شهریور و چند روز پس از اعلام وضع عوارض گمرکی ۲۵ درصدی در یک برنامه رادیویی کسانی که به گفته او با جلوگیری از صادرات موادمعدنی به اقتصاد کشور ضربه میزنند را “تحریمکنندگان داخلی” خواند.